IBC kontejneri

Polietilenski IBC kontejneri za skladištenje tečnih materija

 

IBC kontejneri su industrijski standard, pogodni za skladištenje tečnih materija. Napravljeni su od polietilena visoke gustine, imaju svoje kućište, svi su na paletama sa metalnim okvirom, zbog čega su pogodni za skladištenje, jer mogu da se stavljaju jedan na drugi.

Posle tretmana koji obavljamo u Preduzeću „Oblak Internacional“ ovi kontejneri ispunjavaju sve standarde, imaju odličan kvalitet (ispravne palete, ventile, poklopce), spremni su za novu upotrebu i transport. Visok nivo usluge tretmana, vrhunski uređaji za tretiranje kontejnera, profesionalnost u pružanju usluge, efikasnost i veliki broj klijenata preporučuju Oblak Internacional.

Naša firma obavlja i uslužno riboutovanje IBC kontejnera, koje je posebno interesantno firmama na domaćem tržištu, koje imaju ove kontejnere kao povratnu ambalažu od svojih kupaca.

Sa velikim lagerom i dobrim iskustvom u ovom poslu garantovano ispunjavamo rokove isporuke, štedimo vaše vreme i skladišni prostor vaše kompanije. Ovakvim načinom rada, sa sloganom ‘Da otpad postane ambalaža’, Preduzeće Oblak Internacional zastupa odgovoran odnos prema životnom okruženju i prirodnim resursima.

Šta su IBC kontejneri?

 

IBC kontejneri su transportne cisterne za skladištenje ili transport različitih sirovina i  tečnosti za prehrambenu, hemijsku ili petrohemijsku industiju. Poznati kao IBC rezervoari, IBC cisterne ili rezervoari za palete predstavljaju višenamenske industrijske kontejnere namenjenje za čuvanje i transport različitih tečnosti, čvrstih ili polučvrstih materija.

Dve glavne kategorije IBC rezervoara su fleksibilni IBC i kruti IBC. Fleksibilni IBC kontejneri su kapaciteta 500 do 1000l i najčešče se koriste za čuvanje suvih materija poput peska, đubriva ili prehrambenih čvrstih proizvoda. Kruti IBC kontejneri su višenamenski kontejneri sa integrisanim postoljem za nosače sa drvenim ili plastičnim paletama. Ovi kontejneri mogu biti izrađeni od metala, plastike ili od kombinacije ova dva materijala.

Upotreba IBC kontejnera (cisterne)

Kao cisterne, IBC kontejneri mogu služiti za odlaganje i transport:

 • vode, kišnice, za navodnjavanje plastenika
 • opasnih i zapaljivih materija u oblasti hemijske industrije – hemikalija poput sirćetne, azotne, azetatne ili drugih kiselina
 • različitih rastvora u oblasti petrohemijske industrije poput ulja, gasa ili lepkova, boja ili lakova
 • prehrambenih proizvoda – granuliranih ili prehrambenih tečnih (sirupa) ili sastojaka u prahu
 • alkoholnih pića
 • bio-otpada, otpadnih voda i drugi otpadnih materijala u čvrstom ili tečnom stanju

Veličina i dimenzije – koji je kapacitet IBC kontejnera?

IBC kontejneri se mogu proizvoditi od različitih materijala i biti različitih dimenzija. Najčešće su napravljeni od plastike (polietilen velike gustine) i čelika (pocinkovani čelik i plastika, nerđajući čelik). Dizajn IBC kontejnera je prilagođen i odgovara univerzalnim karakteristikama građevinskih mašina poput viljuškara ili dizalice što im omogućava veliku primenu i upotrebu.

Većina IBC kontejnera ima oblik kocke što doprinosi efikasnosti prostora u pakovanju, slaganju ili skladištenju. Bela plastična i providna posuda zaštićena je pocinkovanim čeličnom rešetkom. Sa gornje strane je otvor koji može biti različitog prečnika. Većina IBC kontejnera sa strane ima ugrađenu slavinu (IBC ventil, odvod) što ovim kontejnerima daje veliku prednost jer se lako mogu oprati kao i zbog same upotrebe u različite svrhe.

IBC kontejneri dimenzije

Karakteristike IBC kontejnera

 

 1. lako punjenje je omogućeno poklopcem koji se nalazi na vrhu IBC kontjenera. Različiti ventili imaju regulaciju brzine protoka što omogućava lakšu kontrolu punjenja IBC cisterni.
 2. Otpornost na udarce i oštećenja omogućena je čeličnim rešetkama. Čelične rešetke olakšavaju transport i smanjuju vibraciju tečnosti što obezbeđuje lakši i bezbedniji transport.
 3. Ušteda prostora omogućena je oblikom IBC kontejnera. Kockasti oblik IBC kontejnera omogućava da skladištenje mnogo više tečnosti nego što je slučaj sa klasičnim rezervoarima.

Benefiti upotrebe IBC kontejnera

 

Mehaničko-tehničke specifikacije IBC kontejnera daju im niz prednosti u odnosu na druge vrste rezervoara i cisterni. Na svakih 60 meseci, IBC kontejneri podležu inspekcijskom nadzoru i moraju se proveriti na curenje.

Benefiti i prednsoti upotrebe novih ili polovnih IBC kontejnera uključuju:

 • stabilni u pogledu mehaničkih i tehničkih svojstava
 • IBC kontejneri su ekonomični u pogledu uštede prostora, pakovanja i skladištenja
 • u zavisnosti od dimenzija, kontejneri IBC omogućavaju prevoz velike količine različitih materija
 • lako manipulisanje i pretakanje tečnosti iz rezervoara u manju ili veću ambalažu
 • efikasnost rukovanja i transporta
 • višenamenska upotreba
 • dugoročnost i isplativost

Rukovanje IBC kontejnerima

 

Prilikom korišenja IBC kontejnera, treba imati na umu da su potrebne automatizovane mašine za transport ili pakovanje IBC kontejnera. U malobrojnim slučajevima, naročito prilikom transporta ili premeštanja,  može se desiti da se kontejner prevrne.

Tečnost iznutra može promeniti težište (“efekat slobodne površine”) i dovesti do rotacije IBC kontejnera što uređaj za podizanje kontejnera ne može da izdrži.

Pored mehaničkih oštećenja samog kontejnera, u zavisnosti od vrste tečnosti koja je u njemu, može doći i do drugih oštećenja i posledica po ljude ( prouzrokovane opasnim ili zapaljivim materijama) ili po životnu sredinu.

Često postavljena pitanja


Da li je zapremina IBC kontejnera uvek ista?

Kapacitet tačnije zapremina IBC kontejnera varira i može biti između 450 litara i 3000 litara. Standardne dimenzije IBC kontejnera su C:120 x B:100 x A:117 cm imaju kapacitet 1000 litara (1000l).

Da li se IBC kontejneri mogu koristiti za navodnjavanje?

Da, sve češće se IBC kontejneri koriste za navodnjavanje i sistem kap po kap. Često od naših korisnika čujemo da su IBC kontejneri najbolji za skladištenje vode , tačnije to su njihove cisterne za vodu i navodnjavanje.

Da li IBC kontejner ima poklopac odozgo da mogu lakše da operem cisternu?

Da, naši IBC kontejneri imaju poklopce i samim tim je omogućeno da se lakše dođe do svih delova same cisterne. Slavina na samoj cisterni omogućava lakše pražnjenje.

Koliko je težak prazan IBC kontejner?

Ova informacija je bitna mnogima kada kupuju IBC kontejner zbog prevoza i transporta. Težina praznog IBC kontejnera je 65 kg.

Koji su to dodaci IBC kontejnera?

Neki od standardnih dodataka Oblak Internacional IBC kontejnera su slavina na samoj cisterni tj IBC kontejneru, drvena ili plastična paleta na kojoj stoji IBC kontejner.

Da li su IBC kontejneri u narodu poznate kao kocke za vodu?

Da, često čujemo od naših korisnika izraz da im je potrebna ” kocka za vodu od 1000litara “. Mnogi ove IBC kontejnere nazivaju čak i cisterne za vodu.

Da li mogu da kupim polovni kontejner za vodu tj IBC kontejner?

Da, u Oblak Internacional-u možete kupiti polovni kontejner za vodu i to provereno ispravan jer mi sve naše kontejnere testiramo i detaljno peremo pre pordaje tako da su sigururni za dalju upotrebu.

IBC kontejneri – Prodaja i cena

IBC kontejneri se proizvode u skladu sa standardima koji važe za transport opasnih i neopasnih proizvoda, kao i robe za pakovanje različitih kategorija. IBC transportni kontejneri proizvode se u skladu sa propisima kopnenog ili pomorskog saobraćaja i odgovaraju UN transportnim kodovima.

Oblak Internacional je firma koja se bavi otkupom, skupljanjem, tretmanom i ‘rebouting’-om IBC kontejnera kao i prodajom RECO IBC kontejnera, kao i NOVIH IBC kontejnera. Ponovna upotreba IBC kontejnera obuhvata tretman i čišćenje u cilju sigurne i bezbedne ponovne upotrebe koja odgovara svim ekološkim zahtevima. Čišćenje se sprovodi na visokim temperaturama i u skladu sa specifikacijama različitih IBC cisterni.

Cena IBC kontejnera zavisi od zapremine samog kontejnera kao i od količine kontejnera koje želite da kupite. Konkretnu cenu IBC kontejnera ćete dobiti kontaktom Oblak Internacional firme.